Kompostiranje

Kompostiranje

10. avgust 2022.

Kompostiranje je prirodni proces recikliranja organskog otpada, čime se dobija vredno đubrivo. Na taj način se organski otpad, uz pomoć kiseonika i sićušnih organizama poput bakterija i gljiva, pretvara u humus, koji se može koristiti kao organsko đubrivo.

Materijal za kompostiranje u kućnim komposterima se sastoji od:
- smeđeg dela - piljevina, lišće, karton, grančice i sl. 
- zelenog dela - pokošena trava, otpad od povrća, ostaci voća i talog kafe... 
- vode - za razvoj komposta važno je imati i optimalnu količinu vode, tako da vaš kompost nalikuje tek malo nakvašenom sunđeru. 

Smeđi materijali obezbeđuju ugljenik za kompost, zeleni materijali obezbeđuju azot, a voda obezbeđuje vlagu koja pomaže u razgradnji organske materije.

Komposter se može napraviti od drveta, pletene žice, starog bureta ili starih guma. Prilikom izrade kompostera treba voditi računa da postoje otvori neophodni za cirkulaciju vazduha. Da bi vaš kompost „disao“, otpad u komposteru ne bi trebalo da pritiskate. Veće količine mokrog otpada treba rasporediti po celom komposteru i preko njih dodati suv materijal. Ne smeju se dodavati veštačka đubriva ili druga sredstva za ubrzavanje biološkog procesa.

Proces kompostiranja može trajati od mesec dana, pa sve do 10 meseci. Kao konačni produkt nastaje zreo kompost – tamna, hranljiva zemlja s visokim koncentracijama azota, fosfora i kalijuma koja se koristi kao đubrivo i ima prijatan miris.

Razmišljajmo #sasvimekologicno

Vaš Delta – Pak 


Pratite nas i na društvenim mrežama: