Karbonski otisak

Karbonski otisak

23. avgust 2022.

Da li ste se do sada susretali sa izrazom „karbonski otisak“? Znate li šta on predstavlja?

Karbonski otisak (carbon footprint) je pokazatelj uticaja emisija gasova staklene bašte (GHG - greenhouse gases) na klimatske promene.

Bilo koja ljudska aktivnost, direktno ili indirektno rezultira proizvodnjom određene vrste gasova staklene bašte kao što su ugljen-dioksid, metan, oksidi azota i sumpora, hloro-fluoro-ugljenici...

Kao najveći emiteri gasova staklene bašte izdvajaju se industrija, saobraćaj, gradovi i poljoprivreda. To znači da svako od nas, učestvujući u bilo kojoj aktivnosti u ovim oblastima, ostavlja svoj lični karbonski otisak. Na primer, karbonski otisak jedne osobe u SAD na godišnjem nivou iznosi oko 28 tona, a u Evropskoj uniji oko 5,5 tona.

Svaki pojedinac može doprineti smanjenju emisija ovih gasova i samim tim uticati na smanjenje karbonskog otiska. Promene naših svakodnevnih navika, poput isključivanja svetla u prostorijama koje se ne koriste, održavanja toplote prostorija na preporučenim temperaturama, korišćenja platnenih cegera umesto plastičnih kesa i sl. predstavljaju potencijal za smanjenje karbonskog otiska ne samo nas kao pojedinaca, već i celokupnog društva.

Razmišljajmo #sasvimekologicno

Vaš Delta – Pak 

Pratite nas i na društvenim mrežama: