Ekologija i Olimpijske igre

Ekologija i Olimpijske igre

04. avgust 2021.

Dok uživamo u toplim letnjim danima i bravurama najboljih sportista na svetu, da li ste se nekad zapitali u kakvoj vezi mogu biti ekologija i Olimpijske igre?

Od davnina se govori da je u zdravom telu zdrav duh, ali da bi i telo i duša bili zdravi, neophodno je i da okruženje u kome živimo održavamo zdravim. Olimpijske igre promovišu ne samo sport, kao preduslov zdravog života, već i očuvanje životne sredine kao prioritet svih nas. UN su podstakle organizatore međunarodnih sportskih događaja da se oni usklade sa ciljevima održivog razvoja.

Organizacija Olimpijskih igara obično zahteva izgradnju mnogih novih objekata - stanova, sportskih arena i staza, terena, opreme... Ove strukture ostavljaju gradovima domaćinima dodatnu infrastrukturu koja može biti skupa za održavanje. S druge strane, ekonomski uticaj ovih događaja ima tendenciju da bude koncentrisan na određena područja u neposrednoj blizini Olimpijskog sela. To su često područja koja su inače relativno nedostupna. Ekološki propisi koji su doneti kako bi se osiguralo zdravo i čisto okruženje za Olimpijske igre, često se ukidaju nakon događaja, ne ostavljajući trajan uticaj. Prostori u okviru Olimpijskog sela zahtevaju značajnu rekonstrukciju kako bi bili korisni u uobičajenim okolnostima, nakon završetka ove sportske manifestacije.

Ovogodišnji domaćin, Tokio, je predložio niz različitih inovativnih pristupa u pogledu životne sredine. Umesto da grade iznova, čak 58% sportskih objekata su već postojeća mesta takmičenja. Medalje su izrađene od recikliranog električnog i elektronskog otpada, koji su Japanci sakupljali tokom 2017. i 2018. godine. Stanovnici Japana su sakupili oko 78.000 tona ovog otpada - starih mobilnih telefona, neispravnih računara i drugih uređaja - iz koga je izvučeno 60 kg zlata, 9.000 kg srebra i preko 4.500 kg bronze. Olimpijska baklja je izrađena od čak 30% aluminijuma koji je recikliran sa prozorskih okvira nekadašnjeg privremenog smeštaja, koji se koristio nakon katastrofe u Fukušimi.Kreveti za sportiste u Olimpijskom selu su napravljeni od veoma čvrstog kartona, koji će moći da se reciklira kada se igre završe. Ovi kreveti mogu da izdrže težinu do 200 kg i jači su od drvenih kreveta. Za olimpijske podijume korišćena je otpadna plastika, prikupljena tokom čišćenja okeana, kao i ona sakupljena sa 2.000 različitih mesta na kojima su se nalazile kutije u koje su ljudi odlagali svoj plastični otpad. Olimpijski stadion koristi solarne panele koji, osim što snabdevaju stadion električnom energijom, napajaju i sisteme za zalivanje zelenih površina i biljaka koje okružuju stadion. Uniforme koje se koriste, napravljene su od recikliranog tekstila. Organizatori Olimpijskih igara su, u saradnji sa Tojotom, izjavili da preko 90% olimpijskih prevoznih sredstava čine električna vozilašto će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida. 

Japan je obećao da će ponovo koristiti ili reciklirati 65% otpada proizvedenog na Olimpijskim igrama, uključujući plastiku, hranu, flaše, uniforme i sl.


Jasno je da se nastojalo da Olimpijske igre u Tokiju budu što više ekoliški prihvatljive i to daje odličan primer u kom pravcu treba da idemo u pogledu organizacije narednih velikih sportskih ali i ostalih manifestacija.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

    

 

Kompletan sadržaj na internet sajtu Delta - Paka (svi tekstovi, logotipi, fotografije, audio sadržaj i video materijal na ovom internet sajtu) jesu autorsko pravo ili vlasništvo Delta - Paka, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika odnosno ovlašćenog nosioca prava intelektualne svojine.

Korišćenje sadržaja bez pisane dozvole vlasnika sadržaja, ili navođenja izvora je strogo zabranjeno.