Cirkularna ekonomija

Cirkularna ekonomija

03. avgust 2022.

Cirkularna ekonomija predstavlja model po kome se otpad ponovo pretvara u upotrebljivi resurs. Zasniva se na 3R principu - reduce, reuse, recycle (smanjivanje (otpada), ponovna upotreba i recikliranje). Na taj način se resursi maksimalno koriste i štiti se životna sredina.

Za razliku od cirkularne, linearna ekonomija se temelji na modelu uzmi-napravi-upotrebi-baci. Prirodni resursi se usled primene ovog modela nekontrolisano troše, a otpad završava na deponijama, što za posledicu ima izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu.

Kako u praksi izgleda primena principa cirkularne ekonomije? Tako što svako od nas može dati svoj doprinos: ne koristite jednokratne plastične čaše, escajg, slamčice za piće..., odnesite staru odeću na reciklažu, koristite pamučne cegere umesto plastičnih kesa, pamučne krpe umesto kuhinjskih ubrusa, stare računare i ostale električne aparate predajte sakupljačima koji imaju dozvolu za preuzimanje ove vrste otpada i sl. 

Razmišljajte #sasvimekologicno

Vaš Delta - Pak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

  

 

Kompletan sadržaj na internet sajtu Delta - Paka (svi tekstovi, logotipi, fotografije, audio sadržaj i video materijal na ovom internet sajtu) jesu autorsko pravo ili vlasništvo Delta - Paka, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika odnosno ovlašćenog nosioca prava intelektualne svojine.

Korišćenje sadržaja bez pisane dozvole vlasnika sadržaja, ili navođenja izvora je strogo zabranjeno.