5 predmeta koji se ne mogu reciklirati

5 predmeta koji se ne mogu reciklirati

03. jun 2022.

Da li ste znali da postoje predmeti koje svakodnevno koristimo, a koji se iz određenih razloga ne mogu reciklirati? Znate li koji su to predmeti?

  1. Jednokratne čašice za kafu

Ove čaše na prvi pogled izgledaju kao da su napravljene od kartona, ali unutar njih se nalazi tanak sloj plastike. S obzirom na to da su napravljene od dve različite vrste materijala koji se mogu reciklirati jedino ako se razdvoje, to je nemoguće ručno uraditi, pa iz tog razloga ove čaše nisu pogodne za reciklažu.

  1. Ukrasni papir

Svi volimo poklone. Još bolji utisak ostavljaju ako su i lepo ukrašeni. Ipak, ukrasni papir se najčešće tokom otvaranja poklona pocepa i odmah zatim baci. Da li ste nekad pomislili - zašto ne bi mogao da se reciklira, poput ostalih vrsta papira? Ukrasni papir koji je poput folije, sa šljokicama ili čak sa malo sjaja, ne može se reciklirati zato što bi papir dobijen na taj način u sebi sadržao sitne šljokice i foliju.

  1. Papirne maramice i salvete

Papirne maramice i salvete su predmeti koje jako često upotrebljavamo, u najrazličitije svrhe. Ali, kako često dolaze u kontakt sa ostacima hrane, masnoćom, pa čak i telesnim izlučevinama, ne mogu se smatrati "čistim" otpadnim papirom kao što su časopisi i papir za štampanje.

  1. Ogledala

Svi u kući imamo barem jedno ogledalo. Da li ste znali da vrsta stakla koja se koristi za proizvodnju ogledala nije reciklabilna? Ukoliko je vaše staro ogledalo u dobrom stanju, bolje je da pokušate da ga prodate ili poklonite nekome kome bi moglo da zatreba, nego da ga bacite u kantu za smeće.

  1. Sitno seckani papir

Usitnjeni papir predstavlja problem za postrojenja za reciklažu zbog svojih malih dimenzija i samim tim poteškoća u sortiranju reciklabilnog od nereciklabilnog materijala. A i zato što je jako sitan može da "zaguši" mašine za reciklažu i dovede do prekida u njihovom radu. Pored toga, usled seckanja se niti celuloze kod ovog papira jako skrate, pa ih je nemoguće ponovo sastaviti i proizvesti "novi" papir.

Za više zanimljivih informacija iz sveta ekologije, pratite nas na društvenim mrežama: