Neodvojivi čepovi - DA ILI NE?

Neodvojivi čepovi - DA ILI NE?

15. jun 2023.

Da li vam se u skorije vreme desilo da ste prilikom otvaranja vašeg omiljenog flaširanog napitka besomučno pokušavali da odvojite čep od boce i nikako vam nije polazilo za rukom? Verovatno ste tada pomislili - zašto odjednom čepovi ne mogu da se odvoje od plastične boce?

Plastika je sastavni deo svakodnevnog života. Samim tim, posebna pažnja se posvećuje odgovornoj potrošnji plastike i smanjenju zagađenja. Tokom poslednjih nekoliko godina, više studija je pokazalo da dugotrajno zagađenje nastaje upravo zbog plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Zbog toga je Evropska unija objavila direktivu EU 2019/904, koja se bavi time kako se ophoditi prema plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Jedna od glavnih klauzula u ovoj opsežnoj direktivi ukazuje na zagađenje od otpadnih čepova i propisuje da se pića, počev od 2024. godine, mogu prodavati u plastičnim flašama isključivo ako čep nakon otvaranja ostane pričvršćen za flašu. Odnosno, svaka plastična flaša za jednokratnu upotrebu kapaciteta manje od tri litra mora imati i neodvojivi čep.

Ovi mali, ali široko rasprostranjeni predmeti, često izmiču sistemima upravljanja otpadom, doprinoseći razornom plastičnim zagađenju. Štaviše, studije organizacija za zaštitu okeana otkrivaju da se plastični čepovi i poklopci često razgrađuju u mikroplastiku koju morske životinje progutaju, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica u celom lancu ishrane. Stoga je pričvršćivanje čepova na plastične boce jedno od rešenja za efikasnije prikupljanje i reciklažu plastike od pića. 

Ovakvo rešenje čepova je veoma praktično i u potpunosti higijensko, a ispoštovani su i bezbednosni standardi očuvanja kvaliteta i ukusa napitaka. Kako se vama dopada ova inovacija?

Razmišljajmo #sasvimekologicno

Vaš Delta – Pak

Pratite nas i na društvenim mrežama: