Reciklaža papira – zanimljive činjenice

  Reciklaža papira – zanimljive činjenice

  28. decembar 2020.

  Da li ste znali da se recikliranjem 1 tone papira se sačuva oko 17 stabala, 380 litara benzina, 4200 kW energije, oko 2m³ prostora na deponiji, kao i oko 32000 litara vode?

  Na taj način, ostvaruju se brojne dobrobiti po životnu sredinu, jer se uštedi i do 60% energije i potroši do 15% manje vode nego kada bi se papir proizvodio od prirodnog materijala. Značajna korist ogleda se i u smanjenju emisije gasova staklene bašte, kao i manjem zagađenju vazduha, jer je kod proizvodnje papira od drveta zagađenje za oko 90% veće nego prilikom proizvodnje od već upotrebljenog papira.

  Časopisi i novine se mogu reciklirati najmanje 7 puta. Da bi se napravila 1 tona novina, poseče se oko 25 stabala, dok bi se recikliranjem samo jedne hrpe novina, visoke oko 1m, sačuvalo barem jedno stablo drveta.

  Čak 70% ukupnog otpada u kancelarijama čini papirni otpad. Prosečan radnik godišnje iskoristi oko 10000 listova papira obavljajući svakodnevne kancelarijske poslove.

  Zato je dobro znati šta sve možemo reciklirati - beli papir, papir u boji, koverte, brošure, priručnike, čestitke, časopise, novine, flajere...

  Mislite o tome. Reciklirajmo zajedno, čuvajmo našu životnu sredinu.

  Vaš Delta - Pak tim

  #sasvimekologicno #deltapak #mismodelta 

  Pratite nas i na društvenim mrežama: