Oprez – UV zračenje je izuzetno jako!

Oprez – UV zračenje je izuzetno jako!

10. avgust 2021.

Leto i sezone odmora uveliko su u toku. Većina nas jedva čeka toplo vreme, odlazak na more i uživanje na suncu. Međutim, izlaganje suncu poslednjih godina nije previše prijatan osećaj, pa se često može čuti kako se žalimo da nas ono „prži“. Za to je odgovorno sve jače UV zračenje.

Ozonski omotač predstavlja nevidljivi štit koji osigurava opstanak celokupnog života na Zemlji, upravo čuvajući nas od negativnog spektra sunčevog zračenja. Međutim, usled delovanja ljudskog faktora, sve je ugroženiji. Poznat je termin „ozonske rupe“, koji u stvari predstavlja stanjivanje sloja ozonskog omotača na pojedinim mestima, a što doprinosi povećanju temperature i većoj izloženosti štetnom zračenju.

Posledice UV zračenja na organizam najpre su vidljive na koži. Dobijanje preplanulog tena tokom letovanja svi vole, ali budite oprezni. Svega nekoliko sati izlaganja suncu dovodi do solarnog crvenila i opekotina, nakon čega pola odmora provedemo mažući se kiselim mlekom. Hronično izlaganje dovodi do prevremenog starenja kože, pa čak i karcinoma. Usled prevelikog izlaganja dolazi i do oštećenja oka i katarakte, a narušava se i imuni sistem ljudi i životinja.

Primenom preporučenih mera zaštite efekat se može značajno smanjiti. Ako je moguće, bitno je sprečiti izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 časova. Preparati sa zaštitnim faktorom, nošenje kapa, šešira, naočara i odeće svetlih boja i laganih materijala obavezna je letnja oprema. Leti se UV zračenje dodatno reflektuje o vodu, beton, pesak, pa je i njegova koncentracija dodatno povećana.

Osim toga, svedoci smo da je poslednjih dana cela planeta u plamenu usled ekstremno visokih temperatura, a jedna od posledica požara su gasovi koji dodatno utiču na oštećenje omotača.

Ohrabruju vesti da se primenom mera donetih na globalnom nivou situacija popravlja i da ozonske rupe ne napreduju. Međutim, potrebno je još dosta vremena da one počnu da se smanjuju, a za to smo zaduženi mi, pazeći kako se ophodimo prema našoj okolini.

Pratite nas i na društvenim mrežama: