Pravilno postupanje sa ambalažom od sredstava za zaštitu bilja

Pravilno postupanje sa ambalažom od sredstava za zaštitu bilja

30. jul 2021.

Kao što već dobro znamo, primena sredstava za zaštitu bilja (SZB), je od izuzetnog značaja u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, što mogu potvrditi i naše kolege iz Delta Agrara.

SZB dolaze do krajnjih korisnika u odgovarajućoj ambalaži, koja nakon iskorišćenja sredstva postaje opasan otpad i može predstavljati potencijalni rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Odgovorni poljoprivrednici znaju da se ova ambalaža ne sme ponovo koristiti u bilo koje svrhe, niti se sme spaljivati, bacati u reke, kanale, kontejnere za odlaganje komunalnog otpada i sl.

Zato je ovaj otpad potrebno prevesti iz opasnog u neopasan i zbrinuti na propisani način, pa tako postoje određene zakonske obaveze u svim fazama od trenutka kada ambalaža od SZB postane otpad i to:

Poljoprivrednici - u obavezi su da propisno isperu ambalažu od SZB, čuvaju je na bezbednom mestu i predaju ovlašćenom operateru, koji poseduje odgovarajuće dozvole.

Prozvođači i uvoznici SZB - u obavezi su da organizuju sakupljanje ambalažnog otpada od SZB od krajnjih korisnika, da za te potrebe angažuju ovlašćene operatere i da snose troškove adekvatnog zbrinjavanja ovog otpada.

Ovlašćeni operateri – u obavezi su da obezbede zbrinjavanje ambalažnog otpada od SZB u skladu sa propisima uz poštovanje svih bezbednosnih mera.

Nadležni organi - u obavezi su da kontrolišu da li se ovim otpadom upravlja na propisani način.

 

Dva su osnovna načina za ispiranje ambalaže od SZB, kojima se ona prevodi iz opasnog u neopasan otpad i to su:

1) RUČNO - tzv. trostruko ispiranje ambalaze i

2) MEHANIČKO – ispiranje pod pritiskom / integrisano ispiranje.

 

Trostruko ispiranje ambalaže

Kako bi se izvršilo 3x (trostruko) ispiranje ambalaže, potrebno je preduzeti sledeća 3 koraka:

1. Napuniti ⅓ ambalaže čistom vodom i zatvoriti originalnim poklopcem;

2. Snažno protresti ambalažu i to najmanje 30 sekundi, kako bi voda mogla da obuhvati i ispere celu njenu unutrašnjost;

3. Tečnost od ispiranja sipati u rezervoar prskalice i držiati ambalažu okrenutu otvorom na dole najmanje 30 sekundi, kako bi se što bolje iscedila.

Ova 3 koraka za ispiranje ambalaže neophodno je ponoviti najmanje 3 putaodnosno sve dok ambalaža ne bude u potpunosti čista. Nakon toga je potrebno probušiti ambalažu, kako bi se učinila neupotrebljivom.

 

Mehaničko, tj. ispiranje pod pritiskom / integrisano ispiranje

Mehaničko ispiranje ambalaže vrši se pomoću raspršivača koji se nalazi na uređajima za primenu SZB i to tako što se ambalaža ispira najmanje 30 sekundi, tj. sve dok tečnost od ispiranja ne bude vidljivo čista, zatim se dodatno ispere čistom vodom i postavi u obrnuti položaj i ostavi da se dobro ocedi i osuši.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

  

 

Kompletan sadržaj na internet sajtu Delta - Paka (svi tekstovi, logotipi, fotografije, audio sadržaj i video materijal na ovom internet sajtu) jesu autorsko pravo ili vlasništvo Delta - Paka, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika odnosno ovlašćenog nosioca prava intelektualne svojine.

Korišćenje sadržaja bez pisane dozvole vlasnika sadržaja, ili navođenja izvora je strogo zabranjeno.