Delta - Pak na konferenciji Održivi razvoj 2018.

Delta - Pak na konferenciji Održivi razvoj 2018.

31. maj 2018.

Koncept održivog razvoja promovišemo kroz svakodnevno poslovanje unutar naše kompanije, kroz kvalitet življenja i kvalitet životne sredine; kroz racionalno korišćenje opštih i pojedinačnih resursa; kroz socijalnu pravičnost u distribuciji resursa i dobara; i dajemo mogućnost izbora sadašnjim i budućim generacijama.

Da li je moguće principe održivog razvoja preslikati na svakodnevni život građana? Živeti izbalansirano, usaglasiti svoje potrebe sa stalnim razvojem na duži period? Šta u stvari treba čoveku od prirode da bi zadovoljio svoje potrebe?

Čovečanstvo mora da napreduje, razvijaju se nove tehnologije, troše se prirodni resursi i energija, stvara se otpad – zato je cilj efikasno organizovati ljudske aktivnosti.

Zbog toga čovek današnjice mora da misli na buduće generacije ljudi, biljnog i životinjskog sveta i zbog toga je važno uvesti recikliranje materije i alternativne vidove energije u što većem procentu.

U okviru Delta Holding sistema posluje i Delta Pak, ovlašćeni operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom. Osnovna uloga Delta Paka je da spoji organizacije koje plasiraju ambalažu na tržište i reciklere, kako bi postigle zakonom definisane ciljeve i zbrinule ambalažni otpad i minimizirale negativan uticaj ambalaže na životnu sredinu.

Reciklažom papirne i kartonske ambalaže svojih klijenata u 2017. godini Delta Pak je doprineo da se sačuvaju 58.384 stabla, koja obezbeđuju kiseonik za 3,736.584 ljudi, da se uštedi 109,899.520 litara vode i 14,424.312 kW električne energije.

Delta Pak posluje i kao savetnik u oblastima zaštite životne sredine, upravljanja opasnim i neopasnim otpadom, posebnim tokovima otpada, hemikalija i bezbednim transportom opasnih tereta.

Svoje resurse ulaže u edukaciju stanovništva o selekciji i pravilnom zbrinjavanju otpada i druge projekte koji za cilj imaju smanjenje zagađenja životne sredine. Prethodnih godina naši stručnjaci su na beogradskim pijacama edukovali volontere, studente Poljoprivrednog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta, o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, zakonskoj regulativi, društvenoj odgovornosti u teoriji i praksi. Tom prilikom uradili smo studiju koja je pokazala da je oko 15% otpada sa pijaca ambalažni otpad, dok je oko 80% organski bio otpad.

Delta Pak učestvuje i u izradi nacionalne Strategije/Direktive za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom Republike Srbije.

Članice Delta Holdinga usvojile su društeveno odgovorno poslovanje kao poslovni princip koji ostvaruju kroz kvalitet proizvoda i usluga koje pružaju, razvoj zaposlenih, očuvanje životne sredine i odnose sa društvenom zajednicom. Naše odabrane tehnologije u fabrikama proizvodnje hrane, u primarnoj proizvodnji u ratarstvu, proizvodnji voća i povrća, stočarstvu i ribarstvu sveobuhvatno minimalno utiču na životnu sredinu. Dokaz tome je studiozno predviđanje i praćenje aspekata životne sredine kroz merljive parametre (temperature, emisije čestica, para, gasova u vazduh, emisije u površinske i podzemne vodotokove, sadržaj zagađujućih materija u zemljištu, praćenju kojičine nastalog otpada, praćenjem opstanka životinjskih i biljnih vrsta u datom okruženju, praćenjem pojave određenih bolesti kod radnika ili stanovništva iz susedstva….).

Sagledavamo uticaje na životnu sredinu, predviđamo eventualne posledice i po potrebi dorađujemo tehnologije u tom smeru da se posledice smanje. Nije dovoljno proizvesti kvalitetnu robu, uglaviti proizvodnju u ekonomski isplative granice, plasirati na tržiste, zadovoljiti kupca… treba sagledati uslove nabavke, proizvodnje, skladištenja, transporta, prodaje iz ekološkog ugla, kao i zbrinuti otpad, i ambalažni otpad sa akcentom na reciklažu posle upotrebe proizvoda.

Tekst je objavljen i u magazinu Diplomacy and Commerce pod nazivom Sustainable Development in Delta Holding: 58.000 Trees Saved.